EnglishPersianSwedish

MENY

EnglishPersianSwedish

Servicepunkten

Servicepunkten är kommunens förlängda arm i Edeforsbygden.

Vi erbjuder besökare turistinformation och boende i området personlig service i form av upplysning, vägledning, rådgivning, bokning och kontakt med myndigheter. Servicepunkten är också en mötesplats där det är lättillgängligt att träffas, ta en kopp kaffe och diskutera frågor som rör bygden. 

Vi gör även nyhetsbladet  Edenytt med regelbunden information om vad som händer i bygden. 

Varmt välkommen! 

Våra öppettider är

Mån 9-14, tis-tors 9-15, fre 9-12.

Matilda Lundström, 0928 – 560 02

servicepunkten@edeforsbygden.se

Foto: Charlotta Lennartsdotter
.Foto: Charlotta Lennartsdotter

Skola

Förskola

Vård & Omsorg

Bibliotek

Mötesplatser

Samfund

Skola

En del av hjärtat i våra byar

I Edeforsbygden finns två F-6-skolor – en kommunal i Harads och en privat i Svartlå. Båda har nära till naturen och är en del av hjärtat i våra byar.

Harads skola

F-6-skola och fritids i kommunal regi.

Harads skola, rektor: 0921-629 37
E-post: peter.nordgren@boden.se

Tankeborgen Svartlå Fria

Privat F-6-skola med fritids som drivs av ekonomiska föreningen SSEK.

Skola 073-8059039
Fritids 072-5049598

www.tankeborgen.se
info@tankeborgen.se

 

Förskola

Kreativitet i fokus

Barnen och kreativiteten i fokus gäller på båda våra förskolor i bygden. Kids Corner finns i Harads och Tankeborgen Svartlå Fria i Svartlå.

Kids Corner

Förskolan Kids Corner är en privat förskola som grundades hösten 2013, och ägs av Eco Care North AB.

070-365 83 89

www.kidscornerharads.se

info@kidscornerharads.se

Tankeborgen Svartlå Fria

Fri förskola som drivs av den medlemsägda föreningen SSEK. Förskolan (och skolan) öppnades i privat regi 2008.

072-504 96 08

www.tankeborgen.se

info@tankeborgen.se

EDEK

EDEK - Årets kooperativ 2020

“Verksamheten och bygden fortsätter att utvecklas och Edek är väl värda priset som Årets Kooperativ i Norrbotten 2020 för det målmedvetna arbete som genomförts för lokal samverkan och samhällsengagemang.”

– Coompanion Norrbotten och Coop Norrbotten

Vård & Omsorg

Två fina äldreboenden

Här i bygden finns två fina äldreboenden. Vi har möjlighet till provtagning lokalt samt även en lokal räddningstjänst med beredskap för vissa typer av allvarligare sjukdoms- och olycksfall.

Våra båda äldreboenden Edestrand och Älvstrand erbjuder förutom traditionella boendeplatser även korttidsplatser, demensboende och dagverksamhet. De har bland annat uppmärksammats för sitt engagemang och många aktiviteter för de boende.

Enhetschefer:

Enhetschef Edestrand
Lena Nilsson: 0921 – 628 11

Enhetschef Älvstrand
Christina Nyberg: 0921 – 628 55

Enhetschef Hemtjänsten
Lena Nilsson: 0921 – 628 11

Hemtjänst:

Bodens kommuns hemtjänst: Enhetschef 0921-628 87

Inre Kraft: Personlig assistens och hemtjänst i privat regi i Harads med omnejd.

IVPA:

Vår lokala räddningstjänst har möjlighet att rycka ut på sk IVPA, med akutinsatser vid vissa allvarliga typer av olycks- och sjukdomsfall.

Provtagning:

I Harads finns även möjlighet till provtagning för allmänheten vissa dagar i veckan. Detta sker i gamla vårdcentralens lokaler. För mer information om detta: Björknäs Hälsocentral 0921-66010.

BIBLIOTEK

Harads bibliotek

Fakta och fantasi, kunskap och läslust får vi på Harads bibliotek som är hemtrevligt och personligt med utsikt över Luleälven. Till Svartlå kommer även det rullande biblioteket, Bokbussen.

Kontakt:

Biblioteket Harads: 070-202 11 79

Bokbussen: 070-338 20 02
E-post: bokbussen@boden.se

 

MÖTESPLATSER

Våra mötesplatser

Hela vår bygd är en internationell mötesplats med världskända besöksmål. Men även för oss som bor här året runt finns många fina mötesplatser inom allt från idrott och hantverk till teater och handel.

Här i bygden finns många fina mötesplatser. I princip alla våra edeforsbyar har en byalokal. Andra naturliga mötesplatser är:

Edeborg – En fin samlingslokal som drivs av Harads byaförening centralt i Harads. Edeborg är Haradsrevyns hemmalokal, plats för föreningsträffar, stora konferenser och föreläsningar, konserter, teater, möten och kalas.

Servicepunkten – Mittemot Edeborg i centrala Harads ligger Servicepunkten som hjälper bybor och besökare med allt mellan himmel och jord, lokaluthyrning, nyhetsbrev till bygden och EDEKs projektledningskontor är bara några av verksamheterna som inryms här. Vardagar mån-tors mellan kl 9 och 14 och fre kl 9 och 12 är det dropin för alla som har något att diskutera. Lokalen kan också nyttjas till möten kvällar och helger.

Vävstuga och snickeri –Vävstugan drivs av Hembygdsföreningen, snickeriet av PRO. Här finns vävstolar, snickerilokal, kunskap och gemenskap.

Kläppgården – Hembygdsmuseum som drivs av Hembygdsföreningen men också går att boka för privata arrangemang.

Våra kyrkor – Svenska kyrkan är aktiv och central i Harads. Församlingen driver bl a mötesplatsen Klippan med secondhandförsäljning och aktiviteter för och med våra nysvenskar. I Svenska kyrkans regi sker också körsång, barnverksamhet mm. Församlingshemmet är en naturlig mötesplats som också kan bokas till andra typer av möten.

I Harads och Svartlå finns även aktiva missionsförsamlingar vars lokaler också fungerar som mötesplatser och används till allt från barnkalas till yoga.

Våra skolor är såklart också mötesplatser, även för andra verksamheter som kan hyra matsal, gymnastiksal mm.

Simhallen – här lär inte bara våra barn sig simma. Här har också olika simgrupper i alla åldrar aktiviteter, bastubad mm. I samma byggnad ligger Harads gymnastiksal som också kan bokas av grupper som vill träna, kompisgänget eller familjen som vill låta barnen rasa av sig med ett pass innebandy eller volleyboll. Även simhallen går att boka privat.

Vinterveckan/Vinterfestivalen är ett årligen återkommande arrangemang då hela bygden blir en enda stor mötesplats, kantad av snöskulpturer, kultur, sång, musik, berättarkvällar och annat spännande.

Sommarcafé – Laxholmen är bygdens välkända och välbesökta sommarcafé som serverar vida kända laxmackor i genuin kulturmiljö. Sedan ett par år tillbaka finns också ett litet gårdscafé i Lillån på älvens södra sida där det hålls kulturarrangemang sommartid och då och då våffelcafé även vintertid.

Storklinten – under vintersäsongen är Storklinten en av bygdens stora mötesplatser där lokalbefolkning och tillresta skidåkare möts på afterwork, dagens lunch och aktiviteter i backarna. Här finns camping för husvagnar och stugor för uthyrning.

Treehotel – Treehotels restaurang, konferenslokal, spa och pizzakällare är även möjlig att boka för lokalbefolkningen.

Företagshotellet Tanken – en naturlig mötesplats i Svartlå där lokala företag har kontor, byns vävgrupp har sina vävstolar, skolan har syslöjd. Lokalerna nyttjas ibland också till tillfällig mottagning för andra företag inom exempelvis friskvård och hälsa, visning av varor och presentförsäljning.

Gulf, Coop Nära, Norbergs El & Rör och Maskin & Fritid – Bland mötesplatserna måste vi också nämna dessa fyra centrala butiker. De är naturliga mötesplatser och Gulf har t o m inrättat en kaffehörna där det mesta kan dryftas över en spontan kaffekopp. Coop har mycket generösa öppettider och är ombud för post och apotek. Maskin & Fritid har lite av det mesta inom allt från presenter till bygg och friluftskläder. De är också ombud för Systembolaget.

Harads ungdomsgård – Harads ungdomsgård drivs av föreningen EdekUng, som anordnar aktiviteter för barn och ungdomar.

Öppettider:
Måndagar                14.00-19.00
Tisdag-Fredag        16.00-21.00

SAMFUND

Samfund

I Edeforsbygden finns lång tradition av kyrkliga verksamheter.

Svenska kyrkan, Edefors församling, är aktiv med kyrka och församlingshem i Harads. Här anordnas aktiviteter för alla åldrar. Några exempel är Liten och Stor (träffar för föräldrar och barn som är hemma dagtid), handarbetsträffar, körverksamhet, barnkör och för klass 4 även riddarskola. Svenska kyrkan driver också verksamheten Klippan som är en mötesplats för nysvenskar, med second handbutik, svenskaundervisning, café med mera.

I både Harads och Svartlå finns Missionskyrkan med församling och kyrka i båda byarna. Det finns även ett missionshus i Klusån där det hålls en årlig träff med pulkaåkning och servering av semlor. Beroende på hur åldersgrupperna i bygden ser ut varierar Missionskyrkornas utbud för barn och ungdom, t ex förekommer öppen förskola och tonårsträffar när intresse finns. Vissa arrangemang är ekumeniska, bland annat bibelsamtal. 

I Bodträskfors Salemlokal anordnar även Nya Korskyrkan i Boden återkommande träffar.

Under den rådande situationen med covid-19 ligger en stor del av verksamheterna vilande. Evenemang och träffar annonseras vanligtvis i Edenytt.

Kontakt:

Svenska kyrkan

Edefors församling, Församlingsvärd, Administration

Maria Nilsson:
Växel: 0921-77500
Direkt: 0928-108 51

Harads missionsförsamling

Ordförande Nils-Göran: Henriksson
0928-10454
070-668 35 78

Diakon Åsa Öqvist:
070 – 916 62 04

Svenska Korskyrkan
0921 – 147 47